کاشت میلگرد چیست؟ به فرآیندی که برای افزودن قسمت جدیدی به سازهی بتنی، افزایش مقاومت برخی از نقاط سازه و یا تقویت کردن بتن انجام میشود، کاشت میلگرد میگویند.
در واقع این فرآیند که به روش کاشت میلگرد نیز معروف است با استفاده از دریلهای مخصوص با سوراخ کردن قسمتهایی از مصالح بتنی که در فونداسیون (پی سازه)، ستونهای اصلی یا فرعی قرارگرفته است انجام خواهد شد. سپس با اضافه کردن و یا چسباندن میلگردها به نقاط تعیین شده توسط مهندسین طراح سازه عملیات کاشت میلگرد یا کاشت آرماتور به اتمام میرسد.
گفتنی است که کاشت میلگرد نوعی از مرحلهی آرماتوربندی به شمار میرود به همین دلیل به آن کاشت آرماتور نیز میگویند. عملیات کاشت میلگرد، صرفا بهمنظور افزایش مقاومت بتن در یک ناحیۀ مشخص و جلوگیری از لنگرهای برشی احتمالی که عمدتا ناشی از نیروی زلزله (نیروی(F میباشد، صورت میپذیرد.
این مرحله که باهدف استحکامتر شدن سازه توسط مهندسین ذیصلاح انجام میشود نیاز به نقشۀ مصوب داشته و باید مورد تایید مهندس ناظر، سازمان نظام مهندسی و شهرداری باشد. کاشت میلگرد منجر به کنترل بارهای سنگین و تعادل سازه خواهد شد که ممکن است از قبل پیشبینی نشده باشد. به همین منظور این مرحله را جز مراحل الحاقی نیز مینامند.
به جهت حساسیت مرحلهی کاشت میلگرد، استفاده کردن از فناوریهای به روز دنیا بسیار حائز اهمیت میباشد و برای بهبود این عملیات در ابتدا باید به محلهای طراحی توجه کرد و با استفاده از ماشین آلات و تجهیزات سالم اقدام به کاشت میلگرد نمود.
در مرحلهی بعدی باید در حین انجام کار به عمق و قطر سوراخهای مد نظر دقت بیشتری داشت سپس در مرحلهی آخر حفرههای ایجاد شده باید با چسبهای مخصوص آببندی شوند تا با کارگذاشتن میلگردها درون این حفرهها کاشت آماتور تکمیل شود.
کاشت میلگرد (کاشت آرماتور) در سازهی بتنی یکی از تحولات نو در حوزه صنعت ساخت وساز به شمار میرود و به همین منظور سازههای بتنی از محبوبیت و اهمیت بالاتری برخوردار هستند.
پس از آنکه با عملیات ساختمانی کاشت میلگرد آشنا شدید، زمان آن فرارسیده است تا درباره ویژگیها و کاربردهای کاشت میلگرد در سازه بتنی بیشتر آشنا شوید. این کاربردها به شرح زیر میباشد:
با ما همراه باشید تا در ادامهی این مقاله، به روش کاشت میلگرد بپردازیم.
درواقع همانطور که تاکنون بیان شد از کاشت میلگرد در سازههای بتنی، برای بالا بردن استحکام بتن استفاده میشود اما سوال کلیدی اینجاست که روش کاشت میلگرد در سازهی بتنی در چه زمانی اجرا میشود؟
کاشت میلگرد یا کاشت آرماتور با دو مرحلهی متفاوت سوراخکاری میشود که این مراحل عبارتند از:
سوراخکاری با دریل، این عملیات با دریل (دستگاه مخصوص مغزهگیر بتن) به جهت انجام سوراخ یا بولت در بتن انجام میشود.
سوراخکاری با روش کرگیری، در این شیوه از الماسهایی مخصوص برای سوراخ کردن بتن استفاده کرده تا با عملیات غیرارتعاشی که در سریعترین زمان ممکن عملیات سوراخکاری انجام میشود شاهد تخریب بسیار کمی در سطح سازه باشید.
برای آشنایی بیشتر با انواع کاشت میلگرد، دو روش بسیار رایج را برای کاشت آرماتور (کاشت میلگرد) شرح خواهیم داد:
کاشت میلگرد توسط رزین، در روش کاشت آرماتور با رزین، از مادهای شیمایی به نام رزین جهت متصل کردن میلگرد به شالودهی بتن استفاده میشود. در این شیوه مقاومت بالاتری را نسبت به شیوۀ دیگر یعنی کاشت آرماتور دریافت خواهید کرد.
کاشت میلگرد توسط چسب، در این روش از کاشت میلگرد که به وسیلی چسب انجام میپذیرد، هزینههای مصرفی تا حد بسیار زیادی پایین میآید ولیکن نسبت به روش قبلی از مقاومت کمتری برخوردار میباشد.
در ادامهی مطالب به صورت جامعتری به کاشت میلگرد خواهیم پرداخت، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید:
کاشت میلگردهای آرماتور در سازهی بتنی عمدتا جهت ایجاد یک ارتباط پیوسته بین قسمت جدید بتن با سازهی از پیش ساختهی موجود میباشد که به جهت مقاوم ساختن سازهها و به جهت توسعهی سازهی قدیمی به کار میرود. این عملیات عمرانی شامل طیف وسیعی از پروژههای ساخت و ساز ساختمانی به حساب میآید و به همین دلیل است که فراگیری چگونگی روش کاشت میلگرد برای مهندسین ناظر ساختمانی، مهندسی مجری، تمامی پیمانکاران و مهندین ساختمانی حائز اهمیت میباشد.
یکی از مهمترین عملیات به روش کاشت میلگرد، عمق کاشت میباشد. کم بودن عمق حفره میتواند منجر به عدم اتصال صحیح بین میلگرد و بتن شده و در مواردی نیز ممکن است با وارد شدن فشارهای بیش از اندازه و غیر معمول، باعث شکستن بتن شود. همچنین زیاد بودن عمق حفره نیز خطراتی در پی دارد و منجر به افزایش هزینههای ناشی از استفادهی بیشتر میلگرد و چسب میشود.
مجریان محترم ساختمانی دقت فرمایند که گسترش عنصرهای اصلی در سازهی بتنی که مسلح شده است (دیوارها، سقفها و ستونها) باید با رعایت حداقلی سطح بتن موجود که در آیین نامهها و استانداردهای مقررات ملی ذکر شده است محاسبه و سپس اجرا شود.
در عناصر سازهای مختلف همچون دال، ستون و دیوار بهطورکلی ترجیح داده میشود که کاشت میلگردهای جدید داخل آرماتوربندی بتن مسلح انجام شود تا هم از خرد شدن بتن و برخورد با آرماتورها جلوگیری شود و هم از وجود پوشش بتنی کافی اطمینان حاصل شود.
در آییننامههای اجرایی و ضوابط روش کاشت میلگرد که توسط دفتر مقررات ملی ساختمان صادر شده است، رعایت موارد زیر الزامی میباشد:
حداقل اندازهی تغییر شکل مجاز میلگرد در زمان گسیختگی را باید بیش از ۸% نسبت به حالت اولیه در نظر گرفت.
در مواقعی که کاشت میلگرد در ستون باید ادامه یابد، سطح مقطع آرماتورهای مدنظر ۰.۸ تا ۸ درصد بیشتر از سطح مقاطع ستونها باشد.
استفاده از کاور مخصوص و یا پوشش بتنی جهت جلوگیری از نفوذ هرگونه رطوبت بهسطح میلگرد اجباریاست.
یکی از اصلیترین موارد در برقراری ارتباط بین بتن و چسب که به صورت مستقیم در حفرهی ایجاد شده باید مورد توجه قرارگیرد تمیز بودن حفرهها میباشد.
بتن هرگز نباید مرطوب باشد و درون حفره قبل از کارگذاری میلگرد باید با برس فلزی تمیز شود.
در ادامه به برخی دیگر از نکات ایمنی ضروری که در کاشت آرماتور مهم است، خواهیم پرداخت، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید:
بدیهی است که توجه کردن به تمامی نکات ایمنی در طول مدت اجرای کاشت آماتور الزامیست. مواردی که باید مد نظر قرار گیرد عبارت است از:
روش کاشت آرماتور در بتن به سه حالت امکان پذیر میباشد:
در هر سه روش میبایست قبل از کاشت آرماتور، با دریل مخصوص سوراخی را در سطح بتن ایجاد کرد و سپس حفره را با برس فلزی یا سیمی مخصوص تمیز کرد. در صورتی که نیاز به استفاده از چسب برای کاشت باشد باید با از ابزاری چون: دریل یا کرگیری سوراخ را زد و با رزین یا چسب حفره را پر کرد.
به تازگی horseen.com مقاله ای در رابطه با مزایا و تاییده های کاشت میلگرد مقاله ای نوشته که به شرح زیر است:
The application of structural glue planting technology in the reinforcement, reinforcement and storey-adding construction of a building reconstruction project has completely met the design standards. By using this technology in construction, the construction period is shortened by 10 to 20 days, and the overall cost of the project is saved by 14,000 yuan. Through the application of planting reinforcement technology, the project has obtained good technical and economic benefits, and has been unanimously praised by owners, supervisors and design units.
معنی عبارت بالا:
بکارگیری فناوری کاشت چسب سازه در آرماتوربندی، آرماتوربندی و ساخت طبقات پروژه بازسازی ساختمان کاملاً مطابق با استانداردهای طراحی بوده است. با استفاده از این فناوری در ساخت و ساز، دوره ساخت ۱۰ تا ۲۰ روز کوتاه می شود و در هزینه کلی پروژه ۱۴۰۰۰ یوان صرفه جویی می شود. با استفاده از فناوری تقویت کاشت، این پروژه از مزایای فنی و اقتصادی خوبی برخوردار شده و به اتفاق صاحبان، ناظران و واحدهای طراحی مورد تمجید قرار گرفته است.
کاشت میلگرد علاوه بر مزایایی که دارد از معایبی نیز برخوردار است. کاشت میلگرد (کاشت آرماتور) در ستون یا سقفهای بتنی به خودی خود ایرادی نداشته و عموما معایبی که در ادامۀ مسیر به وجود میآید را پوشش میدهد. برخی از معایب کاشت آرماتور (کاشت میلگرد) در بتن به شرح زیر میباشد:
نحوۀ کاشت میلگرد در ستون به دو حالت عمود بر ستون و امتداد ستون انجام میشود. محل قرارگیری آرماتور در ستون جزء نکات بسیار مهمی است که باید به آن توجه کرد و از جمله مواردیست که باعث کاهش هزینهها و همچنین خطرات میشود. کاشت میلگرد به صورت دقیق مطابق با نقشه، قبل از ساخت ستون است.
اگر قصد اتصال تیر بتنی جدید به ستون، افزودن بخش جدید، اضافه کردن به ارتفاع ستون و یا اجرای پلههای شمشیری در سازه را داشته باشید، باید کاشت میلگرد در ستون را انجام دهید. این عملیات را میتوانید به صورت عمودی یا افقی انجام دهید.
کاشت میلگرد در ستون مزایای متعددی برای سازه دارد. مهمترین این مزایا به شرح زیر هستند:
در این مقاله تلاش شد تا مباحثی مانند کاشت میلگرد ( کاشت آرماتور) به صورت جامع تشریح شود. سپس به کاربردهای کاشت میلگرد و روش کاشت آرماتور در بتن پرداختیم و انواع مختلف کاشت میلگرد را نیز عنوان کردیم. مهندسین ناظر و مجری، تمامی پیمانکاران و مالکین محترم ساختمانی باید در رعایت نکات ایمنی و دستورالعملهایی که دفتر مقررات ملی ساختمان و نظام مهندسی کشور تدوین نموده کوشا باشند و در صورت عدم اجرای صحیح کاشت میلگرد، باید پذیرای عواقب و مسئولیتهای حقوقی ناشی از آن باشند.
روش کاشت میلگرد نیاز به مطالعات کامل دارد که در این مقاله تلاش شد تا شما را با این مساله مهم در پروژههای عمرانی آشنا کنیم. مراجعه به آییننامهها جزء الزامات کار مهندسین و متخصصین این حوزه میباشد.
بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سالهای اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...
ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...
میلگرد از اساسیترین مصنوعات خام صنعتی به شمار میرود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعهسازی و ماشینسازی میلگرد اصلیترین خوراک خام به شمار میرود.میلگرد در صنایع ساخت و ...
میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه میشود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...