میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه میشود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر روی خود نیستند. میلگردهای ساده کاربردهای متنوعی در صنایع گوناگون مانند ساختمان سازی، سازه، صنایع مصنوعات فولادی و صنعتی و خودرو سازی دارند.
میلگرد ساده هم به صورت یک محصول کامل در تقویت بتن مسلح و هم به صورت یک منبع تامین مواد اولیه در ساخت محصولات صنعتی به کار گرفته میشود. در ادامه این مقاله به بررسی مشخصات میلگرد ساده، کاربردهای آن و نیز قیمت میلگرد ساده در بازار میپردازیم.
میلگردهای فولادی از انواع مختلف آلیاژها ساخته میشوند. هر آلیاژ نیز کاربرد ویژهای در صنایع دارد که در بخش جنسها به آن میپردازیم.
میلگرد ساده با استفاده از روش نورد گرم تولید میشود. در این روش پروفیل اولیه تا بین ۳۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم میشود و سپس وارد خط نورد میشود. با عبور از میان غطلکهای نورد قطر پروفیل کاهش یافته و در نهایت به قطر مورد نظر میرسد. در روش نورد گرم ساختار کریستالی فولاد در هم شکسته میشود و محصول بعد از نورد فولاد استحکام بالاتری نسبت به قبل از نورد دارد.
در برخی از مواقع از روش نورد سرد یا CRC نیز برای تولید میلگردها استفاده میکنند در این روش میلگردها از میان غلطکها عبور داده شده و در نتیجه قطر آنها کاهش پیدا میکند. چون در اینجا فولاد میلگرد گرم نشده است غطلکها باید قدرت بیشتری را برای فرم دهی فولاد به آن وارد کنند. از این روش بیشتر برای کاهشهای کم در قطر میلگرد یا تکمیل مراحل تولید استفاده میشود.
هر دو روش نورد سرد و گرم میتواند در ساخت میلگرد ساده به کار گرفته شود. اما از روش گرم بیشتر برای تغییر قطر شدید پروفیل، استحکام بخشی، آبکاری و حک لوگو شرکت سازنده استفاده میشود، در حالی که از روش نورد سرد صرفاً برای کاهش قطر کم و اصلاح رشته میلگرد استفاده میشود.
در روش نورد سرد فلز سطحی براق پیدا میکند و پوستهها و زنگ زدگیها بر روی ان نقش نخواهند بست. همچنین تنشهای کمتری نیز در داخل فلز میلگرد ایجاد میشود.
میلگرد ساده از نظر مشخصات و شکلهای متنوع عرضه به صورتهای زیر طبقهبندی میشود:
میلگرد ساده به صورتهای زیر به بازار مصرف عرضه میشود:
در ساخت میلگردها بر اساس سختی، کششپذیری و مقاومت میلگرد از آلیاژهای متفاوتی استفاده میشوند. در زیر برخی از رایجترین میلگردها را بررسی میکنیم:
در برخی از سایتهای شرکتهای تولید میلگرد میتوانید جداول ترکیب آلیاژی میلگرد ساده تولید شده آن را بیابید. به صورت معمول اگر میلگرد را به صورت کلاف تهیه کنید آلیاژ آنها از سری آلیاژهای فولاد ساختمانی خواهد بود و در صورتی که آنها را به صورت شاخهای تهیه کنید آلیاژ به کار رفته در آنها به صورت آلیاژ صنعتی CK45 یا Mo35 است. در جدول زیر میتوانید ترکیب آلیاژی برخی از میلگردهای ساده را مشاهده کنید.
میلگرد ساده در مکانهای مختلفی مصرف شده و کاربرد دارد. دو دستهبندی اصلی در اینجا به شرح زیر است:
یکی از استانداردهایی که به صورت رایج در زمینه میلگردها وجود دارد استانداردی است که در آن دستهبندی کردن میلگردها بر اساس یک حرف «A» انگلیسی و سپس یک عدد (A1، A1، …) استفاده میکند. در این روش استاندارد، نوع میلگرد مشخص میشود. در اینجا ما با چهار دستهبندی روبرو هستیم. (برخی از این دستهبندیها مختص به میلگردهای آجدار است و برای میلگرد ساده کاربردی ندارند).
این دسته از میلگردها از آلیاژهای نرم ساخته میشوند. آنها تراشپذیری خوبی دارند و اغلب در صنعت کاربرد دارند. از آنها برای ساختن انواع قطعات روزمره و صنعتی استفاده میشوند. به خاطر نرم و سادگی سطح آن کمتر از آنها در بتن ریزی و تقویت بتن استفاده میشود.
این دسته از میلگردها از فولادهای ساختمانی مانند St37 تا St52 ساخته میشوند. قدرت و مقاومت مکانیکی این دسته از فولادها بیشتر از سری A1 است. در اینجا ممکن است بر روی میلگردها عملیات آج کار و آبکاری نیز انجام شود. از دسته میلگردهای سری A2 برای بتن ریزی استفاده میشود. همچنین در برخی از قطعات صنعتی نیز کاربردهایی دارند.
این دسته از میلگردها با آلیاژهای سنگین تری مانند CK45 ساخته میشوند. بر روی آنها آجکاری عمیق انجام شده است. همچنین ممکن است برای مقاومت در برابر خمش بر روی آنها عملیاتهای آبکاری نیز صورت گرفته باشد. از میلگردهای ساده سری A3 برای تقویت بتن مسلح استفاده میشود.
این دسته از میلگردها از آلیاژهای مقاومتی استفاده میکنند. بر روی آنها آجکاری عمیق مانند آج ۵۰۰ ایجاد میشود. از این دسته از میلگردها در تقویت بتنهای مسلح فوق سنگین مانند بتن ریزی سدها استفاده میشود. به نسبت سه سری قبلی این دسته از میلگردها مقاومت کششی و خمشی بالایی دارند و به خاطر آجکاری عمیقی که دارند به راحتی میتوانند با بتن ترکیب و یکپارچه شوند.
برای محاسبه وزن میلگرد میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید.
جدول اشتال میلگرد به شما کمک میکند که بتوانید وزن حدودی میلگرد را به دست بیاورید. دقت کنید که بر اساس آلیاژ به کار رفته در میلگرد ممکن است چگالی میلگرد ها کمی متفاوت از هم باشند.
گرچه میلگرد ساده دارای آجکاری سطح نیست اما دارای خواص ویژهای است که سبب استفاده از آن در صنایع گوناگون میشود. برخی از خواص میلگرد ساده به شرح زیر هستند:
در بازار ایران انواع مختلفی از میلگردهای ساده وجود دارد. استاندارد ۳۱۳۲ انوع گوناگونی از ویژگیها و مشخصات میلگرد ساده را بیان میکند. با اینکه طبقهبندی با استفاده از حروف A برای میلگرد ساده کاربرد چندانی ندارد، اما بسیاری از مشخصات آلیاژی و حتی تکنولوژیهای ساخت میلگردهای ساده و آجدار به مانند همدیگر است.
در بازار ایران میتوانید انواع میلگردهای ساده را بیابید که موارد زیر از جمله معروفترین آنها هستند:
هر کدام از میلگردهای ذکر شده در بالا خود دارای جداول استاندارد و نیز زیرمجموعههای متنوعی هستند که میتوانید برای شناسایی خواص آنها به کتابهای استاندارد و یا سایتهای شرکتهای تولید کننده مراجعه کنید.
میلگرد ساده یکی از پرکاربردترین انواع میلگردها در بازار است. در بازار انواع متنوعی از عرضه کنندگان و کارخانههای تولید به عرضه میلگرد ساده میپردازند. در صورتی که قصد خرید میلگرد ساده را دارید حتماً به نکات زیر دقت کنید:
میلگردها از جنس آهن و کربن هستند که تمایل زیادی برای خوردگی دارند. برای نگهداری از میلگرد ساده به نکات زیر توجه کنید:
بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سالهای اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...
ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...
میلگرد از اساسیترین مصنوعات خام صنعتی به شمار میرود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعهسازی و ماشینسازی میلگرد اصلیترین خوراک خام به شمار میرود.میلگرد در صنایع ساخت و ...
میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه میشود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...