میلگرد رامکا که آن را با نام میلگرد پاشنه بتن نیز میشناسند در دسته مقاطع فولادی آجدار قرار میگیرد و از طریق هم راستا نگه داشتن ستونها و تیرهای بتنی با یکدیگر از طریق حفظ فاصله میان آنها به مستحکم سازی سازه کمک میکند.
این میلگرد در اصل یک قسمت برش خورده از یک مقطع فولادی دیگر با سایز ۱۰ الی ۱۲ است. لازم به توجه است که طول میلگرد رامکا در هنگام برش خوردن از مقطع فولادی اولیه با در نظر گرفتن طول ستون انجام میشود.
در انجام هر پروژه ساخت و سازی ممکن است به ستون یا ستون هایی جهت حفظ استحکام سازه و کمک به پابرجا ماندن آن نیاز باشد.
یک مهندس سازه اگر قصد نگه داشتن ستون های سازه در یک راستا و مستحکم سازی آنها با استفاده از میلگرد رامکا را دارد، بهتر است تا ابتدا با شناخت انواع مدل های میلگرد رامکا و تطابق آنها با مصالح و ویژگی های سازه بهترین نوع آن را جهت پیشبرد پروژه انتخاب کند.
فولاد و کربن جزء یکی از رایج ترین مواد جهت ساخت میلگرد رامکا میباشد و اصطلاحا به میلگردی که در آن از این مواد استفاده شده است، میلگرد میله سیاه میگویند.
این میلگرد در کنار داشتن میلگرد استفاده و محبوبیت بالایی که نسبت به سایر مدل های میلگرد ورق رامکا در میان مصرف کنندگان دارد از یک ایراد بزرگ یعنی عدم مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی برخوردار است.
خورده شدن و تغییر شکل سریع میلگرد سیاه منجر شده تا نتوان از آن به راحتی و با اطمینان خاطر در مناطق مرطوب و پر بارش استفاده کرد.
از جمله کاربردهای میلگرد رامکا ورق رامکا ورق فلز میتوان به استفاده از آن در سقف ها و راه پله های ساختمان اشاره کرد. همچنین لازم به ذکر است که از جمله جزءهای اصلی این میلگرد ورق های فولادی میباشد که بصورت موج دار داخل ساختار این میلگرد بکار رفته است.
در میان انواع مدلهای میلگرد رامکا باید اینگونه گفت که میلگرد رامکا با پوشش اپوکسی از قیمت بالاتر برخوردار است که دلیل این بالا بودن قیمت را میتوان در وجود روکش اپوکسی در این میلگرد جستجو کرد. روکش اپوکسی در این میلگرد تا حد بسیار زیادی در افزایش مقاومت آن نسبت به خوردگی و رطوبت نقش دارد و از همین رو میتوان از ان به راحتی در مناطق مرطوب و دریای استفاده نمود.
توجه داشته باشید که یکی از نکات حائز اهمیت در رابطه این نوع میلگرد رامکا نازک بودن پوشش اپوکسی است که بر روی آن قرار دارد. از این رو به شما توصیه میکنیم تا جهت عملکرد صحیح روکش اپوکسی آن را مراکز معتبر خریداری کنید.
از جمله دلایل نامگذاری این نوع میلگرد رامکا انی است که در ساخت ان از فولاد ضد زنگ استفاده میکنند. شایان به توجه است که به دلیل استفاده از فولاد ضدزنگ، این نوع میلگرد رامکا مقاومت بسیار بیشتری نسبت به انواع مختلف این میلگرد برخوردار است.
به دلیل ویژگی های ذکر شده، این مدل میلگرد رامکا همواره به عنوان یک گزینه مقرون به صرفه جهت استفاده در مناطقی با رطوبت زیاد در نظر گرفته میشود.
میلگرد رامکا به عنوان یکی از مصالح آهنی پرا استفاده در صنعت ساخت و ساز علاوه بر کاربرد ذکر شده در قسمت معرفی مطلب از کاربردهای دیگری برخوردار است که از جمله آنها میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
اگر بخواهیم در رابطه با یکی از اصلیترین دلایل استفاده از میلگرد رامکا در صنعت عمران صحبت کنیم، باید ابتدا به بررسی فرایند بتنریزی و ویژگیهای بتن بپردازیم.
وجود تنشهای مختلف از جمله تنش کششی داخل مصالح تشکیل دهنده یک سازه در صورتی که قبل از منتقل شدن بتن مهار نشوند یا بخشی از انرژی آنها تخلیه نشود، میتواند باعث ترک خوردن بتن و در نهایت کاهش مقاومت و استحکام سازه شود.
در این حالت مهندسان سازه به منظور جلوگیری از وارد شدن تنش به بتن باید اقدام به کاشت میلگرد رامکا درون بتن به منظور تقویت آن نمایند. میلگرد رامکا پس از کاشته شدن داخل یک بخش تعیین شده از بتن علاوه بر ایجاد مقاومت بیشتر در آن، در کنترل نیروهای برشی که در اثر بارهای خارجی سازه به وجود آمدهاند نیز نقش دارد.
علاوه بر اصلیترین کاربرد میلگرد رامکا که کاهش تنشهای وارده بر بتن بود، باید گفت که این میلگرد نقش بسیار موثری در کاهش ضخامت بتن بر سطح فونداسیون دارد.
توجه داشته باشید که در هنگام بتن ریزی ترکیب مواد دیگری از جمله خاکستر و سنگدان با بتن باعث افزایش ضخامت دال بتنی میشود که این افزایش ضخامت در راستای افزایش استحکام و مقاومت سازه عمل میکند.
مهندسین سازه در این حالت میتوانند با استفاده از میلگرد رامکا با حفظ همان استحکام و مقاومت ضخامت دال بتنی را کاهش دهند.
با توجه به مواردی که در ابتدای مطلب به بررسی آنها پرداختیم باید یکی دیگر از کاربردها و دلایل استفاده از میلگرد رامکا را ایجاد همراستایی در ستون های سازه معرفی کنیم. استفاده از این میلگرد علاوه بر ایجاد همراستایی در ستون ها به رفع مشکلات احتمالی که ممکن است در قالب بندی سازه وجود داشته باشد، کمک میکند.
از آنجایی که دلایل افزایش استحکام ستون ها شناخته میشود، اجرای آن باید پس از اجرای فونداسیون و از روی آن انجام شود.
یکی از راهکارهای اصولی جهت اجرای میلگرد رامکا این است که آن را در فاصله ایی ۱۰ سانتی متری از کف بتن فونداسیون قرار دهید و سپس با توجه به طول و عرض ستون آن را برش دهید.
توجه داشته باشید هر ستون موجود در سازه نیاز به ۴ عدد میلگرد رامکا دارد که باید در ضلع های آن به روش ذکر شده قرار بگیرند و سپس با استفاده از جوشکاری یا سیم های تقویتی در جای خود محکم شوند.
یکی از موارد نصب میلگرد رامکا در دیوارهای برشی است که در مورد نصب میلگرد در این دیوار ها باید گفت که شیوه اجرای آن تفاوت چندانی با شیوه اجرای میلگرد رامکا درون ستونها ندارد.
در دیوارهای برشی در کنار هر بلوت یک میلگرد رامکا نصب میشود که از متمایل شدن دیوار به جلو، جلوگیری خواهد کرد. در مورد نصب میلگرد رامکها در دیوارهای برشی دقت کنید که اگر دیوار طول زیاد و ارتفاع ۳ متر داشت میلگردها باید با فاصله ۵۰ سانتیمتری نسبت به یکدیگر نصب شوند.
یکی از موارد استفاده میلگرد رامکا که باید در این بخش به آن اشاره کنیم، کمک به کنترل ابعاد قالب آسانسور میباشد. جهت اجرای میلگرد رامکا درون چاه آسانسور باید یک میلگرد در بالا و یک میلگرد در پایین قالب آسانسور به طوری که هر دو آنها در امتداد طول نوار فونداسیون قرار بگیرند، نصب کرد.
پس از آشنایی با طریقه اجرای میلگرد رامکا، حال بهتر است جهت انجام صحیح این کار با برخی از نکات مهم در این رابطه آشنا شوید:
به این علت که میلگرد رامکا بخشی از پاشنه بتن یک ستون در نظر گرفته میشود، عدم داشتن مهارت کافی یا رعایت نکردن نکات ایمنی و استانداردها میتواند باعث ایجاد خسارات جبران ناپذیری شود.
از آنجایی که میلگرد رامکا به عنوان پایه ستون در نظر گرفته میشود باید در هنگام انجام عملیات بتنریزی از دقت بالایی استفاده شود.
استفاده از برخی مدلهای میلگرد رامکا که توانایی مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی را ندارند در مناطق دریایی مرطوب میتواند باعث وارد شدن آسیبهای جدی به ستون سازه شود.
از آنجایی که میلگرد رامکا به صورت یکپارچه نصب میشود و هیچگونه درز یا شکستگی در سراسر آن وجود ندارد، در هنگام بروز زلزله میتواند باعث وارد شدن آسیبات جدی و خطرناکی به سازه شود.
برای نصب میلگرد رامکا درون بتن بهتر است که بتن به صورت دستی مخلوط شده باشد تا بتواند قالب ستون را به شیوه درست تری پر کند.
با توجه به عدم مقاومت فولاد نسبت به رطوبت و امکان زنگ زدگی و فرسایش آن در مناطق مرطوب و پرباران، استفاده از میلگرد رامکا در مناطقی که میزان رطوبت در هوای آنها بالاست توصیه نمیشود. در مناطق ذکر شده به مهندسین سازه توصیه میشود تا به جای استفاده از میلگرد رامکا، از رامکای بتنی استفاده کنند.
همانطور که مشخص است یکی از مزایای رامکای بتنی مقاومت آن در برابر رطوبت و هوای پربارش است. در کنار داشتن این مزایا باید گفت که به دلیل استفاده از مخلوط نامناسب و همچنین دانه بندی متفاوت بتن عملیات بتن ریزی در حضور رامکا بتنی به خوبی میلگرد رامکا انجام نمیشود.
از هر دو مورد میلگرد رامکا و رامکار بتنی جهت افزایش استحکام ستونهای سازه استفاده میشود اما جالب است بدانیم این دو رامکا تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند که در جدول زیر به بررسی آنها پرداختهایم:
ویژگی ها | رامکا بتنی | میلگرد رامکا |
وزن | بیشتر | کمتر |
مقاومت | بیشتر | کمتر |
انعطاف پذیری | کمتر | بیشتر |
مناسب جهت استفاده در مناطق زلزله خیز | نیست | هست |
مناسب جهت استفاده در مناطق مرطوب | هست | نیست |
ایجاد مشکل در دو تکه شدن بتن | دارد | ندارد |
بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سالهای اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...
ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...
میلگرد از اساسیترین مصنوعات خام صنعتی به شمار میرود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعهسازی و ماشینسازی میلگرد اصلیترین خوراک خام به شمار میرود.میلگرد در صنایع ساخت و ...
میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه میشود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...