در ابتدای بحث در مورد تفاوت ورق سیاه با ورق روغنی یکی از مهمترین مواردی که ممکن است نظر افراد را به خود جلب کند تفاوت در حوزه کاربردی این دو مقطع فولادی است. اما این در حالی است که این دو ورق فولادی به دلیل تفاوت در فرایند تولیدی خود از تفاوتهای دیگری از جمله استاندارد ساخت، ابعاد و اندازه و قیمت برخوردار هستند.
البته باید این نکته را به شما خاطرنشان کنیم که پیش از بررسی تخصصی تفاوت میان این دو ورق حتماً در رابطه با ماهیت، کاربرد و مزایای استفاده آنها به صورت جداگانه اطلاعات کاملی را کسب کنید.
ورق سیاه به علت تولید شدن با استفاده از روش نورد گرم و داشتن ظاهری زبر و خشن در صنایع بزرگ و غول آسان کاربرد دارد و همچنین از جمله مزایای ستفاده از آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
بیعتاً پیش از اینکه در رابطه با تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه صحبت کنیم ابتدا باید در رابطه با ماهیت هر یک از این ورقها اطلاعات کاملی داشته باشیم تا بتوانیم مقایسه مناسبی را در خصوص این دو انجام دهیم. ورق روغنی به عنوان یکی از پرکاربردترین ورقهای فولادی شناخته میشود که در صنایع مختلفی از جمله صنعت ساخت و ساز، صنعت خودروسازی، صنعت ساخت لوازم خانگی و طراحی دکوراسیون داخلی کاربرد پررنگی دارد.
از این رو با در نظر گرفتن موارد ذکر شده حوزه کاربردی ورق روغنی را میتوان یکی از مهمترین گزینههای تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه دانست.
همچنین باید گفت که این ورق به علت گذراندن فرایندهای نورد سرد علاوه بر داشتن ظاهری صاف و صیقلی از مقاومت بسیار بالایی در برابر فشارهای کششی و فشارهای تنشی برخوردار است.
اگر بخواهیم یک پاسخ کامل و تخصصی به سوال ” تفاوت ورق سیاه با ورق روغنی در چیست؟” دهیم باید جنبه های مختلفی را مورد بررسی قرار دهیم که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از اصلی ترین علت های وجود تفاوت میان ورق سیاه با ورق روغنی فرایند تولید هر یک از آنها در خطوط تولیدی کارخانه ها است. به طور خلاصه فرایند تولید ورق سیاه با ورق روغنی را میتوانیم به شیوه زیر شرح دهیم:
در خطوط تولیدی مختلف برای تولید ورق سیاه از روش نورد گرم استفاده میکنند که در آن شمش فولادی با قرار گرفتن در دمای بالاتر از ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد باید مراحلی از جمله قرار گرفتن در کورههای پیشگرم، گذراندن مرحله اسید شویی، نورد گرم خشن، نورد گرم نهایی، خنک کاری و کلاف پیچی را به ترتیب پشت سر بگذارد.
فرایند تولید ورق روغنی تا حد بسیار زیادی مشابه فرایند تولید ورق سیاه میباشد اما آن چیزی که منجر میشود تا محصول نهایی تفاوت چشمگیری با ورق سیاه داشته باشد این است که، شمش های فولادی باید مرحلهای را تحت عنوان نورد سرد نیز پشت سر بگذارند و در انتها فرایند پاشش روغن به دو روش مستقیم یا مدار بسته بر روی آنها انجام شود.
از این رو میتوانیم بگوییم که فرایند تولید ورق روغنی پس از گذراندن مراحل نورد گرم در مراحلی از جمله بعد از نورد گرم، اسیدشویی، استهلاک غلتک ها، کلاف پیچی، نورد سرد و در نهایت عملیات مربوط به پاشش روغن خلاصه میشود.
کاملاً بدیهی است که هر یک از ورق های فولادی که در صنعت و زندگی روزمره ما کاربرد دارند از طریق پیروی از استانداردهای خاصی ساخته شده اند که با یکدیگر متفاوت هستند.
ز این رو از جمله مهمترین استانداردهایی که در فرایند تولید ورق سیاه از آنها استفاده میکنند میتوان به استانداردهای EN:S235JR، ASTM:A283C، UNI:FE360B، JIS:SS400، DIN:17100، EN:1002، ASTM:A572، JIS:G3106 و DIN:17100 اشاره کرد در حالی که استانداردهای ساخت ورق روغنی شامل استانداردهای JIS:G3141، ASTM:A1008 و EN:10130 میشوند.
در بحث صحبت در رابطه با تفاوت ورق سیاه با ورق روغن یکی دیگر از موارد مهمی که باید به آن اشاره کنیم، کیفیت نهایی محصول تولید شده است. ورق روغنی به دلیل اینکه در فرایند تولید خود مراحل نورد سرد را پشت سر میگذارد از کیفیت بالاتری نسبت به ورق سیاه برخورد است.
ورق سیاه به علت گذراندن گروهی از عملیات های نهایی و داشتن سطحی زبر و ناهمسان نسبت به ورق روغنی در برابر فشارها و تنش های مختلف مقاومت پایین تری را از خود نشان میدهد. وجه اشته باشی که همین فرایند ها از جمله مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت هر کیلو ورق سیاه میباشند.
ورقهای سیاه در طی مراحل تولیدی خود فرایند نورد گرم و پس از آن نورد خشن را سر میگذارد که همین امر موجب کاهش ضخامت آنها میشود به طوری که میتوان گفت ضخامت آنها از اولین تا آخرین مرحله تولید از ۲۵ میلیمتر به ۶ میلیمتر کاهش پیدا میکند و به همین دلیل دارای ابعاد گستردهتری نیز میباشند.
این حقیقت در مورد ورقهای سیاه در حالی است که ورقهای روغنی در حین تولید خود کاهش ضخامت چندانی را تجربه نمیکنند و تنها به علت گذراندن مراحل نورد سرد دارای سطحی بهبود یافته تر از ورق سیاه هستند.
ورق سیاه به عنوان یک ورق نورد گرم، به دلیل داشتن ابعاد گستردهتر از کاربردهای نسبتاً بیشتری در مقایسه با ورق روغنی برخوردار است. از ورق سیاه در صنایع بزرگ از جمله صنعت تانکرسازی، صنعت ساخت مخازن، نعت لوله سازی و صنعت ساختمان سازی استفاده میکنند اما این در کمتر در صنایع کوچک تر که نیاز به انعطاف پذیری دارند استفاده میشود.
از جمله کاربردهای ورق روغنی میتوان به استفاده از آن در صنایع ساخت لوازم خانگی، صنعت تولید مبلمان و صنعت خودروسازی اشاره نمود.
یکی از عواملی که میتواند بر روی قیمت تمام شده محصول تاثیرگذار باشد فرایند تولید محصول است و با توجه به همین مورد از آنجایی که فرایند تولید ورق روغنی نسبت به فرایند تولید ورق سیاه، پیچیدهتر از قیمت بالاتری نیز دارد. شما پس از مراجعه به بازارهای خرید و فروش مقاطع فولادی متوجه این خواهید شد که قیمت ورق روغنی تقریباً ۲ برابر قیمت ورق سیاه میباشد.
بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سالهای اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...
ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...
میلگرد از اساسیترین مصنوعات خام صنعتی به شمار میرود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعهسازی و ماشینسازی میلگرد اصلیترین خوراک خام به شمار میرود.میلگرد در صنایع ساخت و ...
میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه میشود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...