میلگرد بستر در وال پست چگونه اجرا می‌شود؟

میلگرد بستر در وال پست چگونه اجرا می‌شود؟
آچه در این مقاله می خوانید

اجرای میلگرد بستر در وال پست یکی از شیوه‌های تقویت اجزای غیرسازه‌ای در برابر فشارها و نیروهای ناشی از بار زمین‌لرزه و بادهای شدید می‌باشد. اجرای وال پست با میلگرد به دو حالت افقی و عمودی قابل اجرا است.
در واقع میلگردهای بستر به شکل یک نردبان یا به صورت خرپایی توسط مفتول به یکدیگر متصل می‌شوند و از آن‌جا که محیط نمناک یا مرطوب می‌تواند باعث زنگ زدگی (اکسیداسیون) و یا ظاهر شدن پدیدۀ خوردگی در میلگرد شود احتمال کاهش استحکام سازه به بالاترین سطح خود خواهد رسید.
بنابراین در هنگام اجرای میلگرد در وال پست ، توجه به شرایط آب و هوایی باید در دستور کار قرار گیرد.
همانطور که بیان شد اجرای وال پست با میلگرد بستر، در جامعۀ مهندسی جهانی در حدود دو قرن پیش کشف شد. در کشور عزیزمان ایران نیز استفاده از این تکنیک از دهۀ ۸۰ به صورت یک الزام درآمد.
برای اجرای میلگرد بستر در وال پست به صورت افقی می‌بایست میلگردها را طبق نقشۀ مصوب طراحی شده توسط مهندسین طراح و محاسب سازه، بین ردیف‌های واحد بنایی قرار داد و باید توجه داشت که عرض میلگرد بستر نباید از عرض دیوار بیشتر باشد. بنابراین به دلیل آن‌که باید میلگردها در ملات ساخته شدۀ دیوار مدفون شوند، عرض میلگرد بستر را عموما ۳۰ میلی‌متر کمتر از عرض دیوار در نظر می‌گیرند.
در اجرای عمودی میلگرد بستر در وال پست نیز چیدمان آن‌ها در فضاهای خالی مابین بلوک‌ها انجام شده و میلگردهای بستر نیز به حالت عمودی در کنار یکدیگر قرار گرفته و سپس اجرا می‌شوند.

میلگرد بستر در وال‌پست

بنابراین در این مقاله تلاش خواهد شد تا در مورد اینکه میلگرد بستر در وال پست چگونه اجرا می‌شود، اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار داده شود.
پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
به جهت اتصال صحیح و اصولی میلگرد بستر، در طول اجرا از گیره‌ها و قلاب‌های مخصوص استفاده شده و اتصال آن‌ها در اسکلت‌های بتنی یا فلزی به این صورت است که قلاب‌ها میلگرد بستر وال پست را به گیرۀ مخصوص متصل می کند. این گیره دارای یک شکاف بوده که منجر می‌شود تا قلاب درون آن‌ها قرار گیرد.
همانطور که بیان شد اجرای مرحله به مرحلۀ اجرای وال پست با میلگرد بستر بدین گونه است که در قسمت اول: جای قرارگیری تمامی گیره‌ها بر روی ستون‌ها مشخص شده و سپس عملیات علامت زدن آکس آن‌ها آغاز می‌شود. در مرحلۀ دوم نقاط تعیین شده با دستگاه مخصوص سوراخکاری شده و در ادامۀ این روند رول پلاک‌ها به صورت کامل جای‌گذاری می‌شوند.
در مرحلۀ سوم گیره‌ها به صورت دقیق متصل و سپس با پیچ محکم می‌گردند. در مرحلۀ چهارم با قراردادن قلاب‌ها در داخل گیره‌های نصب شده کار به اتمام می‌رسد.
لازم به ذکر است دیوارهایی که طول آن‌ها بیشتر از چهار متر است به یک وادار میانی نیاز حتمی دارند. در نظر داشته باشید که در هنگام اجرای وادار می‌بایست، دوسر وادار به پلیت‌های از قبل نصب شده متصل گردد. این اتصال به منظور جدا ساختن دیوار از ستون بوده و باید برای این جدا سازی از مصالحی چون پشم سنگ یا یونولیت ضد رطوبت استفاده کرد.

میلگرد بستر چیست و چگونه تولید می‌شود؟

گفتنی است که در بررسی عمومی و کلی ساختمان‌ها، می‌توان به این نتیجه رسید که ساختمان‌هایی که با استفاده از سفال یا آجر ساخته می‌شوند، از مقاومت لازم و مطلوب در برابر نیروهای وارد شدۀ زلزله از خود به نمایش نمی‌گذارند.
جهت افزایش این مقاومت می‌بایست، فشارها و بارهای وارد شده توسط نیروی F به خوبی کنترل و سپس مهار شود. این میلگرد بستر است که در اینجا نقش خود را ایفا خواهد کرد.

وال پست و میلگرد بستر

در تولید میلگردهای بستر می‌بایست از شیوۀ جوشکاری مقاومتی استفاده نمود که یکی از شیوه‌های مسلح نمودن ساختمان در برابر نیروی بزرگی به نام نیروی زلزله می‌باشد. قرار دادن میلگرد بستر در محل‌های مهم و مختلفی چون: دیوارهای سفالی، آجری، سازه‌ها و دیوارهای غیرباربر موجب افزایش مقاومت این سازه‌ها شده و برای مالکین هزینه‌های زیادی در بر نخواهد داشت.

مشخصات مکانیکی میلگرد بستر

میلگرد بستر را عموما در ابعادی به طول ۳ متر و قطر ۴میلی‌متر تولید و عرضه می‌نمایند. البته که ابعادهای متفاوتی نیز در سایر کارخانجات کشور تهیه و تولید می‌شود و به همین منظور است که وزن میلگردهای بستر با توجه به عرض میلگردها و طول آن‌ها متغیر بوده و در بین ۶۷۰ گرم تا ۷۷۰ گرم قابل مشاهده خواهد بود.

میلگرد بستر در والپست با تصویر

برای بررسی و اطلاع دقیق از وزن میلگرد های مورد استفاده برای تولید میلگرد بستر بهتر است جدول وزن میلگرد را ببینید.

میلگرد بستر در وال پست چگونه اجرا می‌شود؟

میلگرد بستر یک میلگرد از نوع آجدار بوده و بر حسب استانداردهای بین‌المللی کشور آمریکا می‌بایست در اجرای صحیح میلگرد بستر در وال پست، از میلگردهای آج‌دار به قطر ۴ میلی‌متر استفاده نمود. بدیهی‌است میلگردهای بستر با شیارهایی که در طول خود دارد، تماس بهتری را با ملات‌های مختلف و یا بتن ایجاد می‌کند.
نکتۀ قابل توجه در اجرای صحیح میلگردهای بستر، نصب پوششی مناسب از “جنس روی” بر روی سطح فولاد می‌باشد که باعث افزایش طول عمر میلگرد شده و از فرسایش احتمالی و زود هنگام میلگردها جلوگیری می‌کند. این روکش روی باعث می‌شود که میلگردها هرگز با مشکلات زنگ زدگی مواجه نشوند.

غالبا استفاده از میلگرد ساده در میلگرد بستر یا کاشت میلگرد توصیه نمی شود اما در مواردی که نیاز به استفاده از مفتول است این اتفاق می افتد.
در ادامۀ این مقاله به موضوع وال پست‌ خواهیم پرداخت، پس با ما تا انتها همراه باشید:

وال پست چیست؟

وال پست یا وادار که با استفاده از کلاف‌‌های افقی یا قائم در هم بافته می‌شوند یکی از عوامل اصلی افزایش مقاومت سازه در برابر رویدادهای طبیعی هم‌چون: زلزله، باد و سونامی می‌باشند. وال‌پست‌ها، اتصالات بین میان‌قاب‌های سازه‌ای و غیرسازه‌ای در اسکلت ساختمان‌ها هستند که باعث یک‌پارچه شدن عملکرد دیوارها می‌شوند.
در واقع وال پست یک نگهدارندۀ قوی است که وظیفۀ انتقال فشارها و نیروی f زلزله و بادهای شدید را بر عهده خواهد داشت. این انتقال سبب می‌شود تا نیرو سریع‌تر از سازه خارج شده و باعث کلپس ساختمان نشود.
وال پست‌های عمودی باید از روی تیر طبقۀ پایینی به طبقۀ بالایی خود متصل شوند و اجرای فواصل افقی آن‌ها نباید از چهار متر کمتر گرفته شود.

تفاوت وال پست با میلگرد بستر

وال پست یک جایگزین مناسب برای میلگرد بستر می‌باشد که به جهت مهار دیوار‌ها از آن استفاده می‌شود. اجرای صحیح و اصولی وال‌پست‌ها نسبت به سایر شیوه‌ها، دارای مزیت‌هایی است که به شرح زیر می‌باشد:

  • نصب سریع و آسان
  • مقاومت بسیار بالا
  • انعطاف بیشتر دیوارها (آجری و سفالی)
  • اتصالی قدرتمند به خصوص در دیوار‌های دوجداره

در زمانی که زمین‌لرزه یا باد شدیدی اتفاق می‌افتد، نیروهای جانبی به بدنۀ اصلی ساختمان وارد می‌شود. این نیروها هستند که سازۀ اصلی و ساز‌ه‌های غیرسازه‌ای را به حرکت در‌می‌آورند. در صورتی که در هر قسمت از ساختمان از مصالح متفاوتی استفاده شده است.
در صورتی که اجزاهای نام‌برده شده به یک‌دیگر پیوسته‌ باشند، نیرویی که به سازۀ اصلی وارد می‌شود به اجزای غیرسازه‌ای نیز منتقل شده و منجر به تخریب آن‌ها می‌شود. هرچه نیرو بیشتر و هرچه اتصالات مقیدتر باشد، احتمال کلیپس ساختمان نیز افزایش خواهد یافت که برای رفع این آسیب می‌بایست از اجرای اصولی وال‌پست با استفاده از نقشۀ مصوب طراحی شده غافل نشد.
وال‌پست‌ها دیوارهای غیرسازه‌ای را به سازۀ اصلی ساختمان متصل کرده و انعطاف‌پذیر هستند. به همین دلیل آزادی حرکتی دیوار را فراهم کرده و منجر می‌شود در هنگام وارد شدن نیرو به سازه، دیوار به صورت جداگانه عمل کند و نیرو از سازۀ اصلی به دیوار منتقل نشود.
این سیستم وال پست است که به دیوار اجازه می‌دهد تا در جهات داخلی، به صورتی آزادانه حرکت مختصری داشته باشد و از ایجاد هرگونه ترک در دیوارها جلوگیری کند. بنابراین اجرای وال‌پست با میلگرد بستر طبق آیین‌نامه‌های اجرایی منجر به افزایش مقاومت دیوار در برابر نیروهای حاصل شده از عوامل طبیعی خواهد شد.

  • وال پست‌ها به کمک نبشی و میلگردهای بستر با گیرۀ فلزی متصل می‌شوند.
  • اجرای وال پست راحت‌تر از میلگرد بستر می‌باشد.
  • میلگرد بستر ارزان‌تر و مقرون‌به صرفه‌تر می‌باشد.
  • وال پست‌ها توانایی تحمل بیشتری در مقابل نیروهای کششی دارند.
  • برای اجرای میلگرد بستر نیاز به عملیات دقیق جوشکاری بوده ولی در اجرای وال پست نیاز به جوشکاری نخواهد بود.

شش گزینۀ مطرح شده، تفاوت‌های وال پست با میلگرد بستر را به صورت مختصر آشکار می‌سازد. فراموش نکنید که در آیین نامه‌ها و کتب مقررات ملی ساختمان آمده است، اجرای وال پست برای تمامی ساختمان‌های که دارای اسکلت بتنی و یا فولادی هستند، الزامی بوده و تعداد طبقات نیز در این قانون نقشی ندارد.
عملکرد دیوارها در ساختمان‌های مسکونی یا ساختمان‌های دارای اهمیت متوسط، باید به نحوی باشد که تخریب و یا آسیب شدید نداشته باشد. البته رخ دادن پدیدۀ ترک در دیوارها که منجر به آسیب شدید نمی‌شوند بلامانع است.

میلگرد بستر در وال پست

در ادامۀ مطالب به آیین‌نامه‌های اجرایی در خصوص وال‌پست‌ها خواهیم پرداخت، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید:
در کتاب مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان بند ۴-۹-۱-۳ ذکر شده است که در اجرای تمامی دیوارهای ساختمان به خصوص دیوارهای نما، برای افزایش مقاومت در برابر نیروی زلزله، تمامی ضوابط کتاب مبحث ششم مقررات ملی ساختمان و استاندارد ۲۸۰۰ می‌بایست رعایت شود.
در کتاب مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان نیز در بند ۸-۳- ۵ و نشریۀ شمارۀ ۸۱۹ مرکز تحقیقاتِ وزارت راه، مسکن و شهرسازی (راهنمای طراحی سازه‌ای و جزئیات اجرایی دیوارهای غیرسازه‌ای) در خصوص اجزاهای غیرسازه‌ای، عنوان شده است که تمامی دیوارهای جداکننده، سقف‌های کاذب، پلکان، نما و جان‌پناه نیز در ساختمان‌ها، طراحی و سپس اجرا شوند.

اجرای وال پست با میلگرد

در اجرای وال پست با میلگرد، به این صورت انجام می‌شود که دو عدد میلگرد را به موازات یک‌دیگر با سایر میلگردها قرار داده و به شکل خرپایی و نردبانی متصل شوند. سپس میلگردها را به هنگام ساخت دیوار در بین اجزای آن قرار داده و در بین فضاهای خالی موجود بلوک چیده شود. سپس در بین بلوک‌ها نیز به صورت عمودی، میلگردهای دیگر قرار گرفته خواهند شد.

مزیت اصلی استفاده از میلگرد بستر

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از تکنولوژی میلگرد بستر، افزایش چشم‌گیر حس امنیت و ایمنی بیشتر ساختمان، برای افرادی‌ست که در آینده قرار است در این خانه‌ها زندگی‌کنند. همچنین مقرون به صرفه بودن هزینه‌های آن است که در مقایسه با روش‌های قدیمی که باعث می‌شد مالکین هزینه‌های بسیار زیادی را در هنگام ساخت پرداخت کنند و به نتیجه دلخواه نیز نرسند.
در این روش، برای اجرای تکنیک میلگرد بستر به جهت افزایش مقاومت دیوارها و سقف‌ها، نیازی به ریختن دوغاب و دوغاب‌بندی نیست و قرارگیری میلگردها به صورت عمودی نیز فراهم می‌باشد.
از میلگرد بستر می‌توان در انواع دیوارهایی چون: دیوارهای سفالی، دیوارهایی با بلوک‌های گازی اتوکلاو شده یا AAC، بلوک‌های سیمانی باربر و یا غیرباربر استفاده کرد و محدودیت دست و پا گیری در این میان وجود ندارد.
بدیهی است که با استفاده از روش میلگرد بستر در دیوارها، می‌توان با اطمینان بیان کرد که افزایش مقاومت کششی دیوار در برابر نیروهای وارد شده ناشی از فشار زمین‌لرزه حتمی می‌باشد و در برابر بادهای شدید نیز بسیار مقاوم خواهد بود.

مزایای اجرای وال پست با میلگرد بستر

یکی از مهم‌ترین مزایای اجرای میلگرد بستر در وال پست، هزینه‌های تمام شدۀ اجرای آن می‌باشد که نسبت به اجرای سایر روش‌ها هم‌چون اجرای وال پست با نبشی یا ناودانی بسیار ارزان تر می‌باشد. همچنین گفتنی است اجرای وال پست با میلگرد بستر تا حد زیادی ساده‌تر بوده و با سرعت بسیار بیشتری توسط کارگران ساختمانی ماهر قابل اجرا می‌باشد.

والپست دیوار با میلگرد بستر

برای بیان کردن دیگر مزایای اجرای وال پست با میلگرد بستر می‌توان به بالا بودن مقاومت آن در برابر اکسیداسیون (زنگ زدگی)، احتمال هرگونه پوسیدگی یا آسیب ظاهری، منعطف بودن و سهولت اتصال قوی‌تر اشاره کرد.
همانطور که در گذشته ذکر شد، در اجرای وال پست با میلگرد بستر اصلا نیازی به دوغاب‌بندی نبوده جالب است بدانید که میلگرد بستر در وال پست مقاومت برشی موجود در داخل صفحۀ دیوار را به طرز شگفت‌آوری افزایش می‌دهد.
تمامی این مزیت‌ها باعث شده است تا متخصصین و فعالان این حوزه، به استفاده از این تکنیک علاقۀ وافری داشته باشند.

سخن پایانی

در این مقاله تلاش شد تا به تشریح اجرای میلگرد بستر در وال پست و تفاوت وال پست با میلگرد بستر پرداخته شود سپس نحوۀ اجرای آنان به صورت جامع عنوان گردید. همانطور که بیان شد، اجرای صحیح وال پست و یا اجرای میلگرد بستر منجر به افزایش چشم‌گیر مقاومت ساختمان در برابر نیروهای زمین لرزه و بادهای شدید خواهد شد بنابراین اجرای اصولی این تکنیک می‌بایست توسط مهندسین ذی صلاح و خبره انجام پذیرد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات هایرون


https://hironco.com/wp-content/uploads/2020/10/0_.png
مراحل تولید ورق فولادی و مواد اولیه

مراحل تولید ورق فولادی و مواد اولیه

بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سال‌های اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...

ورق فولاد ضد زنگ و انواع آن

ورق فولاد ضد زنگ و انواع آن

ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...

میلگرد چیست؟ انواع آن کدامند چه کاربردها و مشخصاتی دارند؟

میلگرد چیست؟ انواع آن کدامند چه کاربردها و مشخصاتی دارند؟

میلگرد از اساسی‌‌ترین مصنوعات خام صنعتی به شمار می‌رود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعه‌سازی و ماشین‌سازی میلگرد اصلی‌‌ترین خوراک خام به شمار می‌رود.میلگرد در صنایع ساخت و ...

میلگرد ساده چیست؟ انواع آن کدام است و چه کاربردهایی دارد؟

میلگرد ساده چیست؟ انواع آن کدام است و چه کاربردهایی دارد؟

میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه می‌شود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...

نیاز به مشاوره دارید؟


https://hironco.com/wp-content/uploads/2020/10/0_.png