اورلب میلگرد (rebar overlap) چیست و چطور محاسبه می شود؟

اورلب میلگرد (rebar overlap) چیست و چطور محاسبه می شود؟
آچه در این مقاله می خوانید

در آرماتوربندی یک پروژه ساختمانی گاهی اوقات شما نیاز به میلگرد نایب با طول بیشتر ۴۰ متر دارید که برای رسیدن به آن باید از روش های مختلفی جهت افزایش طول میلگرد خود استفاده کنید.

یکی از مطمئن ترین و پر استفاده ترین روش ها جهت افزایش طول میلگرد، اورلب میلگرد می‌باشد که در کنار افزایش طول میلگرد هیچ آسیبی به ساختار میلگرد وارد نخواهد کرد. در انتها جهت تکمیل اطلاعات باید بگوییم که اورلب در اصل یک واژه انگلیسی است که به معنای همپوشانی و تداخل می‌باشد.

از اورلب ها در چه بخش هایی استفاده‌ می‌شود؟

پس از آشنایی با اورلب و انواع آن حتما این سوال که «از اورلب ها در بخش هایی از ساختمان استفاده می‌شود؟» نیز در ذهن شما نقش بسته است. شما با مطالعه این بخش از مطلب قرار است شما را با نقش استفاده از اورلب در بخش های مختلف یک سازه آشنا کنیم:

کاربرد های اورلب میلگرد

فونداسیون بنا:

اهمیت مقاوم سازی فونداسیون بنا آنجایی مشخص می‌شود که این بخش به عنوان یکی از پایین ترین‌ بخش های بنا، وظیفه تحمل کل وزن آن را دارد.

با استفاده از اورلب میلگرد در یک پروژه ساخت و سازی می‌توان میلگرد ها را بصورت افقی کنار یکدیگر قرار داد و با فشرده سازی آنها کاری که کرد بتوانند مقدار بیشتری از فشار های کششی و فشاری را در هنگام فرایند بتن ریزی تحمل کنند.

با توجه به قوانین و مقررات ملی ساختمان اگر شما قصد استفاده این روش در فونداسیون بنا خود را دارید، باید حتما از میلگرد های با قطر کمتر از ۳۶ میلیمتر استفاده نمایید.

در انتها باید این نکته را خاطر نشان کنیم که ساختمان های مسکونی کوچک در فونداسیون خود ممکن است نیازی به اورلب نداشته باشند، در حالی که استفاده از این روش در فونداسیون بنا های عظیم امری کاملا ضروری است.

ستون بنا:

ستون ها رو بعد از فونداسیون می‌توان یکی از  مهم ترین بخش های بنا دانست که وظیفه تحمل وزن آن را بر عهده دارند. استفاده از روش اورلب میلگرد در ستون بنا می‌تواند مقاومت آن را حد قابل توجهی افزایش دهد و باعث افزایش ایمنی ساختمان شود.

به شما توصیه می‌کنیم که اگر قصد اورلب میلگرد در ستون را دارید، میلگرد انتظار در دسته بهترین انتخاب ها برای شما قرار دارد.

در آنها اگر قصد محاسبه طول میلگرد انتظار در   ستون جهت انجام صحیح اورلب را دارید باید این کار را با استفاده از فرمول های تقریبی برا انجام این کار استفاده کنید.

تیر بنا:

برخی از ساختمان های عظیم علاوه بر یک فونداسیون مقاوم و ستون نیاز به تیرچه های بزرگی نیز دارند که در آنها جهت مقاوم سازی باید آرماتوربندی انجام شود.توجه داشته باشید که در  آرماتوربندی تیرهای طویل یکی از روش های پر استفاده و کاربردی اورلب میلگرد است.

توجه داشته باشید که بسیاری از مهندسان عمران و ناظران پروژه‌های ساختمانی جهت استفاده و انتخاب مناسب تر اورلب میلگرد، ابتدا با استفاده از جدول وزن میلگرد اقدام به بررسی دقیق ویژگی‌های فیزیکی میلگردها می‌نماند تا کمترین میزان خطا را داشته باشند.

معرفی انواع مدل های اورلب

با مطالعه مواردی که در بخش معرفی مطلب گفته شد، اورلب به عنوان یک مقطع پرکاربرد جهت افزایش طول میلگرد ها در پروژه های عمرانی بکار گرفته میشود.

  انواع مختلفی از اورلب ها وجود دارند که تنها با آنها با یک هدف مشترک یعنی افزایش طول میلگرد در ساختمان ها بکار برده می‌شوند. اورلب ها در عین داشتن هدف مشترک از روش های نصب متفاوتی برخوردار هستند که ادامه این بخش از مطلب به بررسی تخصصی آنها می‌پردازیم:

اورلب میلگرد

اورلب تماسی:

همانطور که از نام این روش پیداست، در آن جهت افزایش طول میلگرد ها آرماتور ها باید با یکدیگر تماس پیدا کنند. شما بعد از افزایش طول میلگرد با این روش می‌توانید از طریق استفاده از روش های مختلفی اقدام به همپوشانی محل اتصال آنها با یکدیگر نمایدد نمایید.

هر یک از روش های همپوشانی میلگرد نیاز به تجهیزات مخصوصی دارد که شما با توجه به نظر متخصص و میزان بودجه خود می‌توانید یکی از این روش ها را انتخاب نمایید‌.

در انتها باید به شما بگوییم که روش های ذیل، از جمله روش های مطمئن اتصال آرماتورها به یکدیگر در روش اورلب تماسی می‌باشند:

  • اتصال با کمک سیم یا مفتول:

متصل کردن میلگرد ها به یکدیگر از طریق استفاده از سیم یا مفتول یکی از رایج ترین‌‌‌‌ روش های بکارگیری اورلب تماسی است. از جمله مزایا این روش می‌توان به این اشاره کرد که در صورت بروز اشتباه در اتصال شما تا پایان فرایند بتن ریزی و خشک شدن بتن می‌توانید اقدام به اصلاح آن نمایید.

  • اتصال با جوشکاری:

در برخی از بخش های ساختمان های مختلف یا پروژه های ساخت و سازی سنگین امکان جا به جایی میلگرد ها به دلایل مختلف وجود دارد که  در این حالت اتصال میلگرد ها به یکدیگر با استفاده از سیم یک ریسک بزرگ محسوب می‌شود.

توصیه می‌کنم در قسمت های پر ریسک ساختمان به دلیل جلوگیری از بروز مشکلات و آسیب های مختلف، با استفاده از جوشکاری اتصال میلگرد باهم انجام شود.

  • متصل کردن دو سر میلگرد به یکدیگر:

گاهی اوقات در پروژه های عمرانی به دلیل افزایش استحکام و مقاومت بنا شما نیاز به استفاده از تراکم بالایی از میلگرد ها دارید که در این حالت یکی از اقتصادی ترین روش ها متصل کردن دو سر میلگرد به یکدیگر جهت کاهش فاصله میان آنها است.

جوش دادن دو انتها میلگرد ها بهم یکی از روش های اورلب تماسی محسوب می‌شود که در آن با استفاده از میلگرد های مخصوص یک سر میلگرد را جهت اتصال به کاتد و سر دیگر را به الکترود تبدیل می‌کنند.

  • اتصال مکانیکی:

روش اتصال مکانیکی یکی از جدیدترین و به روز ترین روش های اورلب تماسی است که از حدود ۱۵ سال پیش بر بروی کار آمد. یکی از نکات شایان به توجه در رابطه با این روش این است که شما باید در آن حتما حتما از میلگرد های که قطری بیشتر از ۲۰ میلیمتر دارند استفاده کنید.

روش اتصال مکانیکی جز یکی از برترین روش های اورلب تماسی جهت استفاده در ساختمانی های بتنی در بخش هایی از جمله دیوار، فونداسیون، تیر و … است.

اورلب غیر تماسی:

با اطمینان خاطر می‌توان گفت که اورلب غیر تماسی استفاده بسیار کمتری نسبت به روش اورلب تماسی دارد و همانطور که از نام آن پیداست، در آن از جهت افزایش طول میلگرد ها از هیچ تماسی استفاده نمی‌شود.

طول اورلب چگونه محاسبه می‌شود؟

جهت محاسبه طول اورلب مورد نیاز روش های مختلفی وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

محاسبه طول با استفاده از فرمول کارگاهی:

اگر به دنبال یک روش ساده و بدون محاسبات پیچیده هستید به شما توصیه می‌کنیم تا جهت محاسبه طول اورلب میلگرد از فرمول کارگاهی استفاده کنید. لازم به توجه است که یکی از دلایل اینکه این روش از محاسبه ریاضی چندانی برخوردار نیست، این است که توسط فعالان این حوزه طراحی شده است.

این روش با وجود اینکه جز یکی از روش های تایید شده می‌باشد، اما نمی‌تواند اندازه دقیقی از طول اورلب به شما نمی‌دهند و شما جهت دست یافتن به یک اندازه دقیق تر باید از روش های دیگری استفاده کنید.

محاسبه طول با استفاده از فرمول آیین نامه ایی:

فرمول آیین نامه ایی در مقایسه با روش کارگاهی یک روش دقیق تر جهت محاسبه طول اورلب می‌باشد. در هنگام استفاده از این روش توجه داشته باشید که شما قرار است با محاسبات ریاضی زیاد و پیچیده ایی رو به رو شوید‌.

شما جهت دست یابی به اطلاعات بیشتر در رابطه با پیچیدگی ها و جزییات این روش می‌توانید به مبحث نهم آیین نامه ساختمانی مراجعه نمایید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات هایرون


https://hironco.com/wp-content/uploads/2020/10/0_.png
مراحل تولید ورق فولادی و مواد اولیه

مراحل تولید ورق فولادی و مواد اولیه

بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سال‌های اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...

ورق فولاد ضد زنگ و انواع آن

ورق فولاد ضد زنگ و انواع آن

ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...

میلگرد چیست؟ انواع آن کدامند چه کاربردها و مشخصاتی دارند؟

میلگرد چیست؟ انواع آن کدامند چه کاربردها و مشخصاتی دارند؟

میلگرد از اساسی‌‌ترین مصنوعات خام صنعتی به شمار می‌رود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعه‌سازی و ماشین‌سازی میلگرد اصلی‌‌ترین خوراک خام به شمار می‌رود.میلگرد در صنایع ساخت و ...

میلگرد ساده چیست؟ انواع آن کدام است و چه کاربردهایی دارد؟

میلگرد ساده چیست؟ انواع آن کدام است و چه کاربردهایی دارد؟

میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه می‌شود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...

نیاز به مشاوره دارید؟


https://hironco.com/wp-content/uploads/2020/10/0_.png