در بحث بررسی تفاوت ورق st37 و st52 وجود اختلاف نظر در شاخص های از جمله ساختار و ترکیب شیمیایی، میزان مقاومت در برابر رطوبت و همچنین هزینه تهیه و استفاده منجر به این شده است تا هر یک از این ورق سیاه های ذکر شده در زمینه های گوناگونی کاربرد داشته باشند.
آشنایی تخصصی با هریک از این تفاوت های ذکر شده منجر میشود تا شما علاوه بر داشتن یک خرید به صرفه بهترین مقطع فولادی را جهت پیش بردن پروژه های خود انتخاب کنید.
در این بخش از مطلب پیش از اینکه شما را با موارد تفاوت ورق st37 و st52 آشنا کنیم قصد داریم تا در رابطه با ماهیت، موارد استفاده همچنین مزایای هر یک از این ورق های فولادی به صورت جداگانه صحبت کنیم.
ویژگی | توضیحات |
نوع آلیاژ | کم آلیاژ |
نوع فولاد | فولاد نرم یا کم کربن |
درصد کربن | کمتر از ۰.۲۵% |
استاندارد تولید | DIN 17006 |
معنی حروف st | نشان دهنده پایه فولاد بودن آلیاژ |
استحکام کششی | ۳۶۰ الی ۵۱۰ مگاپاسکال |
مقاومت تنشی | ۲۳۵ مگاپاسکال |
سختی | HB170 |
کاربردها | اسکلت سازه های فلزی – تیرآهن، نبشی و پروفیل – میلگرد – لوله – صنعت خودروسازی – لوازم خانگی – دستگاه های صنعتی |
از جمله اصلی ترین و مهم ترین مواردی که باعث افزایش شهرت ورق فولادی st37 شده میتوانیم به کم آلیاژ بودن آن اشاره کنیم. اگر بخواهیم ساختار ورق فولادی st37 به صورت تخصصی مورد بررسی قرار دهیم باید گفت که در ساخت این ورق فولادی از فولاد نرم یا به اصطلاح فولاد های کم کربن که درصد وجود کربن در آنها کمتر از ۰/۲۵ است استفاده میشود.
در بررسی کمی تخصصیتر باید بگوییم که یکی از استاندارد هایی که در هنگام تولید این محصول در خطوط تولید به کار گرفته میشود، استاندارد DIN 17006 میباشد. همچنین لازم به ذکر است که وجود دو حرف انگلیسی s و t در اسم این محصول نشان دهنده این است که این ورق نشان دهنده پایه فولاد بودن آلیاژ است و استحکام کششی آن باید بر مبنای کیلوگرم بر میلی متر مربع بیان شود.
پس از آشنایی با ماهیت هر محصول یکی دیگر از مواردی که باید جهت تکمیل کردن توضیحات در رابطه با آن ذکر شود، ویژگی های آن محصول میباشد. مشخصات ورق st37 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
شاید نیاز باشد موضوع مقاومت تسلیم را کمی بررسی کنیم؛ در ویکی پدیا این موضوع را به این صورت توضیح داده اند:
استحکام تسلیم یا تنش تسلیم[۱] (به انگلیسی: Yield stress) در جامدات به میزان تنش مربوط به انتهای بخش خطی منحنی تنش-کرنش در آزمون کشش تکمحوره[۲] و در سیالات (غیرنیوتنی) به مقدار تنشی که با کاهش آن سیال رفتار شبه جامد (تغییرشکل ناپیوسته) پیدا میکند گفته میشود.[۳]
از آنجایی که تعیین دقیق مقدار تنش تسلیم امکانپذیر نیست،[۴] تنش تسلیم جامدات در کاربردهای مهندسی به مقدار تنشی گفته میشود که باعث ایجاد تغییر فرم پلاستیک محسوس[۵] یا کرنش به میزان قراردادی (معمولاً در فلزات کرنش دائمی ۰.۰۰۲[۶] یا کرنش کل ۰.۰۰۵[۷] و در پلیمرها کرنش دائمی ۰.۰۰۱[۸]) شود. این مقدار تا حد زیادی به دقت و قرارداد اندازهگیری آن وابستهاست.[۹]
ویژگی | توضیحات |
نام دیگر | ورق زیربنایی، ورق ساختاری |
کاربرد | صنایع مادر، صنایع مختلف دیگر |
استاندارد تولید | DIN EN 100271 |
عناصر آلیاژی | سیلیسیم، منگنز |
مقاومت تسلیم | ۳۵۵ مگاپاسکال |
مقاومت کششی | ۴۹۰ الی ۶۳۰ مگاپاسکال |
سایر ویژگی ها | استحکام و مقاومت بالا، سختی بالا |
کاربردها | نبشی، لوله، میلگرد، مستحکم سازی سازه های بلند و عظیم |
پیش از برداشتن قدم نهایی برای بررسی تفاوت ورق st37 و st52، لازم است تا در رابطه با ماهیت، ویژگی های مکانیکی و همچنین کاربرد های ورق st52 نیز صحبت کنیم.
در همین ابتدا لازم به ذکر است از آنجایی که این ورق فولادی در صنایع مادر از کاربردهای بسیار گستردهای برخوردار است، در بازارهای خرید و فروش مقاطع فولادی معمولاً آن را با نام ورق زیربنایی یا ورق ساختاری میشناسند.
تولید شدن فولاد st52 به شکلهای مختلف از جمله ورق علاوه بر گستردگی استفاده از آن در صنایع مادر منجر شده تا از آن در صنایع مختلف دیگر نیز استفاده شود.
در رابطه با استانداردهای ساخت این ورق نیز باید اینگونه بگوییم که ابتدا در خطوط تولید از استاندارد DIN 17006 جهت تولید این مقطع فولادی استفاده میشد، اما با گذشت زمان و به دلایل گوناگون این استاندارد منسوخ شد و سپس استاندارد DIN EN 100271 جایگزین آن شد. در انتها شما میتوانید بعد از خرید ورق st52 اقدام به محاسبه وزن و بررسی سایر ویژگی ها آن با استفاده از جدول وزن ورق سیاه نمایید.
شایان به ذکر است که ورق st52 طیف وسیع از ویژگی ها و خاصیت های خود را مدیون وجود عناصری از جمله سیلیسیم و منگنز در ساختار خود است. مشخصات ورق st52 شامل موارد زیر میباشد:
پس از آشنایی با ماهیت ورق st37 و ماهیت ورق st52 و همچنین کاربردهای هر یک از این ورقه ها نوبت به این میرسد تا به شکلی تخصصی در رابطه با تفاوت ورق st37 و st52 صحبت کنیم. به این مورد توجه داشته باشید که این دو ورق فولادی ذکر شده در مورد های مختلفی با یکدیگر دارای تفاوت هستند اما از جمله مهمترین این تفاوتها میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
از جمله یکی از اولین و مهم ترین تفاوت های میان ورق st37 و st52 میتوانیم به وجود اختلاف میان اجزای تشکیل دهنده و ساختار آنها اشاره کنیم.
در همین ابتدا باید این را خاطرنشان کنیم که ورق فولادی st37 در دسته ورقهای فولادی کربنی طبقه بندی میشود و حدود ۰.۱۷ درصد آن از کربن تشکیل شده است. استفاده از ترکیب فولاد و کربن در ساخت ورق st37 توانسته آن را در دست یکی از ورق های مقرون به صرفه همراه با داشتن کاربردهای گسترده قرار دهد.
پس از آشنایی با ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده ورق st37 اگر بخواهیم در رابطه با ساختار و ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده ورق st52 نیز صحبت کنیم باید به ذکر و بررسی گروه های متفاوتی از آلیاژها بپردازیم. ورق st52 ساخته شده از آلیاژها و عناصر متفاوتی از جمله فسفر، منگنز و سیلیکون است که این ترکیبات منجر به تفاوت در کاربرد این ورق با ورق st37 شده است.
در بخش پیشین مطلب به بررسی تفاوتهای ساختاری و شیمیایی میان ورق های st37 و st52 پرداختیم. در ادامه باید این را خاطرنشان کنیم که وجود همین تفاوت در ترکیب شیمیایی و ساختار منجر به ایجاد تفاوت در کاربرد و حوزه استفاده این دو ورق پرکاربرد در صنایع مختلف شده است.
اگر بخواهیم به بخشی از کاربردهای st37 اشاره کنیم باید گفت که این ورق فولادی در صنعت ساخت و ساز از اهمیت ویژه ای برخوردار است به طوری که از آن به عنوان یک گزینه مطمئن و ایمن برای ساخت پل ها میکنند.
در رابطه با کاربردهای ورق st52 نیز باید این چنین گفت که از آن علاوه بر فرایند ساخت ماشین آلات سنگین از جمله ماشین های معدن و بیلهای مکانیکی در ساخت لوله های سیلندری نیز استفاده میکند. همچنین لازم به توجه است که این جز فولادی به علت داشتن استحکام بسیار بالا به عنوان یک گزینه مناسب جهت به کارگیری در سازههای عظیم و بلند نظیر برج ها در نظر گرفته میشود.
اگر بخواهیم در رابطه با یکی دیگر از موارد تفاوت ورق st37 و st52 صحبت کنیم باید به بررسی تفاوت های میان ویژگی ها و خاصیت های مکانیکی این دو محصول فولادی بپردازیم.
از جمله مهمترین ویژگی های مکانیکی در هر محصول فولادی میزان مقاومت و استحکام آن است. در رابطه با میزان مقاومت و استحکام ورق فولادی st37 باید اینگونه بگوییم که این ورق به دلیل بکارگیری کربن بالا در ساختارش از مقاومت و استحکام پایین تری نسبت به ورق فولادی st52 برخوردار میباشد.
اگر بخواهیم در رابطه با خاصیت مکانیکی استحکام در این دو ورق فولادی یک بازه عددی تعیین کنیم باید اینگونه گفت که در ورق فولادی st37 میزان مقاومت در برابر تنش یا همان مقاومت تسلیم ۲۳۵ مگاپاسکال و میزان مقاومت کششی مابین ۳۶۰ الی ۵۱۰ مگاپاسکال در نظر گرفته شده است.
در رابطه با ورق فولادی st52 نیز باید این چنین مقاومت آن در برابر تنش یا همان مقاومت تسلیم آن ۳۵۵ مگاپاسکال و همچنین میزان مقاومت کششی آن ۴۹۰ الی ۶۳۰ مگاپاسکال در نظر گرفته شده است.
با توجه به موارد ذکر شده در رابطه با میزان مقاومت تنش و همچنین بازه استحکامی دو ورق فولادی ذکر شده میتوانیم به راحتی این نتیجه را بگیریم که ورق فولادی st37 یک گزینه شکل پذیری و سوراخ کردن در نظر گرفته میشود.
در بحث بررسی تفاوت ورق st37 و st52 اگر بخواهیم یکی دیگر از موارد مهم را ذکر کنیم میتوانیم به تفاوت میزان مقاومت این دو ورق نورد گرم در برابر رطوبت و خوردگی اشاره کنیم.
در بخش بررسی ترکیبات شیمیایی و ساختار این دو ورق فولادی این نتیجه را گرفتیم که میزان استفاده از کربن در ورق فولادی st37 بسیار بالا میباشد بنابراین اگر شما قصد استفاده از ورق فولادی در محیط های باز را دارید، توصیه میکنیم تا هرگز ورق فولادی st37 در لیست انتخاب های خود قرار ندهید.
ورق فولادی st52 به دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی متفاوت و داشتن عناصری بیشتر و متفاوت تر از کربن از مقاومت بالاتری در برابر رطوبت و خوردگی برخوردار است به همین دلیل میتواند به عنوان یکی از مناسب ترین گزینه ها جهت بکارگیری در فضا های باز و محیط های مرطوب شناخته شود.
پس از مطالعه در رابطه با سایر موارد تفاوت ورق st37 و st52، ممکن است این سوال در ذهن شما مطرح شود که “هزینه استفاده از کدام یک از این ورق های فولادی ارزان تر و به صرفه تر است؟”
در پاسخ به سوال مطرح شده باید به شما اینگونه بگوییم که ورق فولادی st37 به دلیل داشتن ساختار و ترکیبات شیمیایی محدود تر و ساده تر از قیمت پایین تری نسبت به ورق فولادی st52 برخوردار باشد. همین مناسب تر بودن قیمت منجر به این شده تا ورق فولادی st37 نسبت st52 کاربرد های گسترده تری در پروژه های سبک ساخت و سازی داشته باشد.
در بخش پیشین مطلب سعی کردیم به صورت تخصصی به تفاوت ورق st37 و st52 بپردازیم. پس از مطالعه مطلب پیشین شاید برای شما عجیب به نظر برسد که این دو ورق فولادی پرکاربرد در عین داشتن تفاوت ها، با یکدیگر دارای شباهت هایی نیز هستند.
اگر بخواهیم به ذکر برخی از شباهت های میان این دو ورق فولادی اشاره کنیم میتوانیم موارد زیر را در نظر بگیریم:
اگر قصد خرید ورق st37 و st52 را دارید، میتوانید با بررسی عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت ورق سیاه به قیمت حدودی آنها دست پیدا کنید و یک خرید با کیفیت و مقرون به صرفه انجام دهید. از این رو از جمله مهم ترین این عوامل عبارتاند از:
بی شک، کاربرد گسترده صفحات فولادی در صنایع مختلف در سالهای اخیر نشان دهنده توانایی یک کشور در عرصه فناوری و تولیدات است. کشور ایران نیز مانند اغلب کشورهای ...
ورق فولاد ضد زنگ، یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف است؛ این ماده به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در صنایعی که در ...
میلگرد از اساسیترین مصنوعات خام صنعتی به شمار میرود. در بسیاری از صنایع سازه، قطعهسازی و ماشینسازی میلگرد اصلیترین خوراک خام به شمار میرود.میلگرد در صنایع ساخت و ...
میلگرد ساده یا میلگرد بدون آج از مهمترین محصولات فولادی است که در بازار آهن آلات عرضه میشود؛ این نوع از میلگردها دارای هیچگونه آج و یا برآمدگی بر ...
ورق st52 به دلیل داشتن استحکام بالاتر نسبت به st37، برای ساخت و سازهای عظیم و بلند مانند برج ها و همچنین ماشین آلات سنگین
مانند بیل های مکانیکی و ماشین های معدن، گزینه مناسب تری است. به نظر شما در چه نوع پروژه هایی استفاده از st52 به جای st37
ضروری است؟
کاملاً درسته! st52 به دلیل مقاومت کششی و تنش تسلیم بالاتر، برای سازه هایی که نیاز به تحمل بارهای سنگین دارند، مثل ستون ها، تیرها و اسکلت فلزی ساختمان ها، بسیار مناسب تر است. همچنین در صنایع دیگری که به قطعات با استحکام بالا نیاز دارند، مثل ریل قطار، شاسی خودرو و بدنه کشتی، از st52 استفاده می شود.
انتخاب بین st37 و st52 به عوامل مختلفی مثل نوع پروژه، بودجه و الزامات فنی بستگی دارد. st37 به دلیل قیمت پایین تر، در پروژه های سبک تر ساختمانی که نیاز به استحکام خیلی بالا ندارند، مقرون به صرفه تر است.
در پروژه اخیرم که نیاز به جوشکاری زیادی داشت، از ورق st37 استفاده کردم. به نظرتون st52 برای جوشکاری چطوره؟
جوش پذیری st37 به دلیل کربن کمتر، از st52 بهتره. این موضوع باعث میشه که جوشکاری st37 راحت تر و با کیفیت تر انجام بشه.
با این حال، st52 به دلیل استحکام بالاتر، در پروژه هایی که نیاز به جوش های محکم تر دارند، میتونه گزینه مناسب تری باشه.
نکاتی برای جوشکاری st52:
قبل از جوشکاری، باید سطح ورق به طور کامل تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشه.
از الکترودهای مناسب برای جوشکاری فولادهای آلیاژی استفاده کنید.
جریان و ولتاژ دستگاه جوشکاری رو باید به درستی تنظیم کنید.
بعد از جوشکاری، باید محل جوش ها رو به طور کامل تمیز و رنگ آمیزی کنید.
نکته: جوشکاری st52 باید توسط افراد متخصص و با تجربه انجام بشه.
جالبه که هر دو ورق st37 و st52 در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارند. به نظر شما در چه بخش هایی از یک پروژه ساختمانی از هر کدام از این
ورق ها استفاده میشه؟
درسته که هر دو ورق در ساخت و ساز استفاده میشن، ولی کاربرد دقیقشون به دلیل تفاوت در استحکام و قیمت متفاوته.
ورق st37: به دلیل قیمت پایین تر، در بخش هایی از ساختمان که نیاز به استحکام خیلی بالا ندارن، مثل اسکلت ثانویه، سوله ها، تیرچه و خرپاها استفاده میشه.
ورق st52: به دلیل استحکام بالا، در بخش های حساس تر ساختمان مثل ستون ها، تیرهای اصلی، خرپاهای سقفی و فونداسیون ها استفاده میشه.
انتخاب ورق مناسب برای هر بخش از پروژه به محاسبات فنی مهندسین و شرایط خاص هر پروژه بستگی داره.
با توجه به متن، به نظر میرسه st52 به خاطر مقاومت به خوردگی بالا، برای محیط های مرطوب مناسب تر باشه. درسته؟
دقیقا درسته! st37 به خاطر داشتن کربن بالا، در برابر رطوبت و خوردگی ضعیف عمل میکنه و برای محیط های مرطوب مناسب نیست. st52 به خاطر ترکیبات شیمیایی متفاوت و داشتن عناصری مثل منگنز و سیلیکون، مقاومت به خوردگی بالایی داره و برای استفاده در محیط های مرطوب و فضاهای باز ایده آله.